(NL) Instagram voor Beginners

We maakten in 2020 - tijdens de coronatijd - een videocursus Instagram voor Beginners. Hoewel verouderd kun je er wellicht nog altijd je voordeel mee doen.

(NL) Instagram voor Beginners
Melanie
Melanie
Embrosa
Bekijk alles op YouTube

Bekijk alles op YouTube

samenvattingen per les vind je hieronder

Denk eraan: deze cursus is gemaakt in 2020. Daardoor is de info al wat verouderd. Maar doe je voordeel met de tips die tijdloos zijn. 

Waarom moet ik óók nog Instagram gebruiken?

Instagram voor Beginners | Proefles

"Moet ik óók nog Instagram gebruiken?" Er zijn zoveel verschillende soorten social media. Je hebt naast Instagram ook Facebook, TikTok, Twitter, Pinterest, Snapchat, LinkedIn, en nog meer? Hoe verschillen deze 'kanalen' van elkaar? En voor wie is het slim om tóch ook actief te zijn op Instagram? En zou je misschien helemaal met Facebook kunnen stoppen? Laten we dat samen eens gaan bekijken...

Wat is Instagram precies?

Samenvatting proefles

Instagram is een social media platform. Het is gebouwd om updates op te plaatsen. Een update is een foto of een korte video, met een klein stukje begeleidende tekst erbij. Als wij allebei Instagram gebruiken en jij plaatst een update, dan kan ik jouw update zien. De kans dat ik een update van jou te zien krijgt hangt af van een aantal factoren. Of ik jou bijvoorbeeld volg op Instagram, of als jouw posts heel populair zijn, of als ik zoek op een woord of hashtag die jij hebt gebruikt in de tekst van jouw update; dan is de kans groter dat ik jouw update zie. Wat gaaf is: je kunt dus met Instagram mensen bereiken die je wél kent en mensen die je níet kent. Daardoor is het een heel mooi communicatiekanaal voor je bedrijf. We noemen Instagram dan ook wel een social media (communicatie) kanaal.

Hoe verschilt Instagram van andere social media platformen?

Er zijn nog vele andere social media platformen. Toch zijn ze allemaal verschillend. Als we kijken vanuit jouw lokale bedrijf:

  • Facebook gebruik je om updates te delen met jouw bestaande klanten, vrienden en familie. Facebook is dus vooral voor mensen die je al kent.
  • Instagram gebruik je óók om updates te delen met mensen die je nog niet kent, maar die wel geïnteresseerd zijn in jouw updates. Daarmee is Instagram meer een 'mooie' digitale etalage voor jouw bedrijf. 'Mooi' is wel echt een kernwoord bij Instagram. "Instagrammable" werd niet voor niks een werkwoord. Volgens Wikipedia: "Lending itself to being photographed and posted on social media; photogenic; attractively wholesome." Hihihi! :-) Nog zo één? Insta-worthy. Een Insta-worthy restaurant, winkel, kapsel, etc...
  • Pinterest gebruikt ook foto's en video's, maar de updates zijn veel tijdlozer. Mensen bewaren de foto's en video's ter inspiratie en om later te gebruiken. Denk aan recepten die mensen willen koken, klustips voor hun verbouwing, of hair updo's die ze kunnen volgen als ze hun haar willen opsteken.
  • TikTok is er voor korte video updates. Vooral video's die grappig en luchtig zijn. Omdat er in TikTok een handige editor zit gebouwd, waarmee je video's aan elkaar kunt plakken, effecten kunt toevoegen en er muziek onder kunt zetten, wordt TikTok vooral gebruikt voor dans, choreografie en grappige video's.
  • Twitter gebruik je als je op de hoogte wilt blijven van nieuws. Daarom maken politici en journalisten er veel gebruik van. Het is ook heel handig om informatie te vinden, door andere 'Twitteraars' te zoeken die een autoriteit zijn op jouw gebied. Maar, het is dus niet zozeer geschikt om in te zetten om te verbinden met klanten. Het is overigens wel een heel handige klantenservice-tool!
  • Snapchat is een app op je smartphone, waar je foto's, filmpjes en berichten mee kunt versturen. Klinkt bekend he, want zo zijn er meer. Maar wat uniek is aan Snapchat, is dat de 'snapchats' die je maakt, heel kort zichtbaar zijn. Heel populair bij de jeugd!
  • LinkedIn is het grootste sociale professionele netwerk op het internet. Je gebruikt LinkedIn bijvoorbeeld om de juiste baan of stage te vinden, verbinding te maken en professionele relaties te versterken, en of de juiste mensen te zoeken voor vacatures. LinkedIn is vooral bedoeld als professioneel netwerk, en dus niet voor het verbinden met je klanten.

 

Wie maakte er ook alweer gebruik van Instagram?

Elk social media platform heeft een eigen groep gebruikers. Zo wordt TikTok momenteel nog echt vooral gebruikt door mensen onder de 20 jaar. Maar hoe zit dat met Instagram (NL in 2020)?

  • Instagram wordt vooral gebruikt door mensen onder de 40 jaar;
  • Instagram is de 1e keuze voor mensen onder de 20 jaar;
  • Instagram is de 2e keuze voor mensen onder de 40 jaar;
  • Mensen ouder dan 40 gebruiken voornamelijk Facebook.

 

Welk social media portaal (of portalen) moet je gebruiken voor jouw bedrijf?

Dat is een goede vraag die je jezelf moet stellen. Je kunt die vraag beantwoorden door jezelf de volgende vraag te stellen: met wie wil ik communiceren op social media. Waarschijnlijk gaat dat om 2 groepen mensen:

  • Klanten die nu al bij jou kopen (huidige klanten)
  • Klanten die jij graag in jouw winkel zou krijgen (toekomstige klanten)

Stel: als veel van jouw huidige klanten ouder dan 50 zijn, dan is het slim om Facebook te (blijven) gebruiken. Als je daarnaast een jonger publiek wilt aanspreken (jonger dan 30), dan doe je er goed aan om (ook) Instagram in te zetten.

 

Wat voor soort Instagram account gebruik je?

Op Instagram bestaat er een verschil tussen een privé en zakelijk Instagram account. Een zakelijk Instagram-account heeft meer functies die speciaal gebouwd zijn voor bedrijven: Met een zakelijk Instagram account krijg je wel de mogelijkheid om:

  • Data en statistieken te zien over jouw updates en wie de updates bekijken;
  • Door te linken naar bijvoorbeeld jouw website;
  • Instagram te gebruiken als een kleine 'webshop' voor jouw bedrijf;
  • Te adverteren (te betalen voor updates waardoor meer/andere mensen jouw updates zien).

Ons advies: Jij bent een lokale ondernemer, kies dus ook voor een zakelijk Instagram account.

 

Hoe doe ik dat, een zakelijk Instagram account aanmaken?

We delen hier graag 3 belangrijke stappenplannen met je, die uitleggen HOE je een zakelijk Instagram-account maakt.

 

Wat kan ik nu direct doen voor mijn bedrijf?

Een paar korte tips:

  • Gebruik Instagram als een uithangbord. Als een digitale etalage. Communiceer met mensen op Instagram die dezelfde interesses hebben als jij. Dit hoeven niet persé mensen te zijn die bij je shoppen. Instagram is dus ook perfect om de 'unieke' aanpak die jij toepast in jouw bedrijf tentoon te stellen. Laat zien wie je bent, waarom je doet wat je doet, en zorg dat dat in lijn is met de berichten die je post.
  • Gebruik Facebook om achter de schermen verhalen te delen met jouw bestaande klanten, familie en vrienden. Je wilt eigenlijk bereiken dat ze denken, "daar had ik bij willen zijn". Gebruik dus ook zeker de handige optie op Facebook om 'evenementen' aan te maken voor je bedrijf. Deze worden makkelijk gedeeld, en zorgen dus ook voor engagement.
  • Niet alle bedrijven hoeven (nog) TikTok of Snapchat te gebruiken. Maar, richt jij je op jongeren (tussen de 15 en 20 jaar oud), kijk dan zeker even naar wat deze platforms kunnen toevoegen.
  • Begin! Gewoon, simpelweg, DOEN. Dat is de beste en kortste tip. Social media zijn dynamisch. Het hoeft niet perfect, het is belangrijk dat je klanten je vinden op plekken waar ze graag zijn. Dus, doen. Join the joyride!

Functies van Instagram

Instagram voor Beginners - les 01

Van Stories tot IGTV, welke functionaliteiten biedt Instagram? Je hebt mensen misschien al eens horen spreken over een Instagram Bio, posten op Instagram, Stories, Reels, Instagram Live, IGTV en/of Instagram Checkout. In deze les leer je wat Instagram allemaal voor functies aanbiedt en waar je elke functie voor gebruikt. 

Volgers op Instagram? Wie dan?

Samenvatting les 01

Ga na het zien van de les eens met deze opdrachten aan de slag. De drie opdrachten behorend bij les 1:

  • Maak een (business) Instagram-account aan, als je dat nog niet hebt.
  • Bekijk je eigen BIO vast eens kritisch, wat moet daar écht in staan? (meer hierover in les 3!).
  • Klik eens verkennend op alle losse functies, van een grid-post tot een story of kijk misschien een LIVE die op dat moment wordt 'uitgezonden'? Als je dan toch aan het rondkijken en verkennen bent, klik vooral door zodat je alle functionaliteiten goed kunt onderzoeken.

 

De belangrijkste punten samengevat:

  • Tijdens deze les gaven we een uitgebreide introductie 'in' de wondere wereld die Instagram heet! Instagram zien we als een multifunctioneel speelbord met allemaal verschillende spelborden waar je op kunt 'spelen'. Je begint met het 'spelbord' Grid, en dus met ‘posts’ op je grid, ook wel je ‘feed’, en in het NL: je tijdlijn, genoemd. Herkenbaar van Facebook.
  • Om te beginnen, richt je aandacht vooral op je grid en stories. Maar, we starten allereerst met de biografie, je 'bio'. Shopify zette wat tips op een rij voor je die wij ook benadrukten in deze les. Open je bio eens, wat staat er nu? Wat kan er beter?
  • Je grid is jouw portfolio, je 'smoel'. Je kunt jezelf/je winkel daar echt in de schijnwerpers zetten. Melanie komt uitgebreid terug op je grid in les 3. Je zou vast kunnen rondkijken op verschillende accounts om te zien wat jij zelf eigenlijk een aantrekkelijke (zakelijke) grid vindt? En welke 'toon' past bij jouw Insta-account? We schreven hier al eens een (Engels) blog over. Misschien leuk om te lezen?
  • Stories, in het Nederlands 'verhalen', zijn korte filmpjes van 15 seconden die maar 24 uur zichtbaar zijn. We spraken over de voordelen van Stories en waarom ze zo populair zijn. Vind meer informatie over Stories via Instagram. Of wacht rustig op les 4, dan komen ze uitvoerig aan de orde! We spraken ook over Canva, een handige tool waarmee je zelf leuke dingen kunt maken om te posten, of waar je bijv. logo/huisstijl-ontwerpen kunt maken voor je Insta-highlights. 

02 - Volgers op Instagram? Wie dan?

Samenvatting les 02

Volgers op Instagram? Wie dan? Misschien ken je volgers al van Facebook? In deze les leer je wat het verschil is tussen volgers op Instagram en op Facebook. We leggen je uit hoe jij mensen kunt volgen en waarom mensen jou volgen. Wat de voordelen zijn van volgers en we geven je tips om het aantal volgers op je Instagram-account te vergroten.

02 - Volgers op Instagram? Wie dan?

Samenvatting les 02

Ga na het zien van de les eens met deze opdrachten aan de slag. De drie opdrachten behorend bij les 2:

  • Volg zelf minimaal 3 mensen zodat je weet hoe dit werkt (en het leuker wordt).
  • Volg zelf 3 #hashtags zodat je op de hoogte blijft en relevante content ziet in je tijdlijn.
  • Nodig 3 mensen uit om jou te volgen, dat kunnen mensen zijn die je kent of onbekenden, of misschien wel merken die je verkoopt? GO GO GO! Al doende leert men. 😜

 

De belangrijkste punten samengevat:

Volgen betekent eigenlijk "hou mij op de hoogte". Door iemand, een bedrijf of een hashtag te volgen vertel je Instagram: laat de posts van dit bedrijf maar telkens zien in mijn tijdlijn.

 

Wat is het verschil tussen een Facebook FAN en een Instagram VOLGER?

 Omdat je op Facebook vooral ‘achter de schermen’ berichten deelt zijn deze updates interessanten voor bekenden. Omdat je op Instagram ‘mooie’ updates plaats, die meer een digitale etalage vormen van je bedrijf, zijn deze ook interessant voor ‘onbekenden met een zelfde interesse’.

 

Volgers zijn belangrijk, maar waarom?

Mensen die jou volgen op Instagram die hebben aangegeven jouw updates te willen zien. Hoe meer volgers, hoe meer mensen je bereikt met je posts of stories. Daarnaast heeft het aantal volgers en hun reacties ook invloed op jouw populariteitsscore, kort gezegd de regels waarmee Instagram bepaalt wie welke berichten te zien krijgt.

 

Hoe krijg je meer volgers? 5 tips:

  • Nodig bestaande (Facebook) contacten uit.
  • Volg actief mensen in jouw buurt.
  • Volg volgers van ondernemers bij jou in de buurt.
  • Volg mensen die iets posten over bepaalde onderwerpen c.q. hashtags.
  • Vraag mensen offline om jou te volgen.

In de volgende les duiken we samen jouw 'grid' in, dus tot de volgende keer! 🥳

03 - Instagram Grid, wat is dat?

Instagram voor Beginners - Les 03

Een 'grid'? Wat is dat? Als je berichten post op Instagram, dan ontstaat er een grid. Of ook wel, een foto-overzicht. Wie bekijkt er eigenlijk jouw grid? Hoe bouw je een professionele grid? Hoe vaak moet je op je grid posten en wat schrijf je bij de foto's die je plaatst? In deze les leer jij alles over de Insta-grid en hoe je de grid van jouw zakelijke Instagram-account kunt vormgeven.

03 - Instagram Grid

Samenvatting les 03

Ga na het zien van de les eens met deze opdrachten aan de slag. De drie opdrachten behorend bij les 3:

  • Maak of vul jouw Instagram Bio aan op basis van de les van vandaag.
  • Post minimaal drie berichten in je grid. Normaliter hoeven dat er zeker geen drie per dag te zijn, maar om het 'grid-gevoel' te ervaren moedigen we je aan dit voor deze les wel te doen.
  • Schrijf bij elke post een eigen tekst (ook wel een caption genoemd). En kijk of het lukt om een witregel (enter) toe te voegen in je tekst.

Door te doen leer je! Wees niet bang, je kunt het! En lukt het niet? Dan helpen we je met plezier! ☀️

 

De belangrijkste punten samengevat:

Instagram is jouw persoonlijke digitale etalage. Je grid is als je etalage, je persoonlijke portfolio, de ‘smoel’ van jouw winkel. Deze etalage bestaat uit jouw Insta Bio, jouw biografie. Dit beschrijft wie je bent, wat je doet en hoe je doet wat je doet. En deze etalage bestaat uit jouw grid. Jouw grid is een overzicht van al jouw posts die je hebt geplaatst. Je kunt een grid op heel veel verschillende manieren inrichten. Wil je wat handige tools om er zelf mee aan de slag te gaan? Kijk dan hier eens!

En, oh ja... we hadden het erover dat er een speciale 'tool' is om witregels in je caption te krijgen. Je kunt die tool gebruiken, of misschien gewoon je caption alvast uitschrijven in Google Docs of je 'notities'. Daarna knip en plak je je caption dan dus ook mét witregels in je post! Easy does it! 😄

 

Zorg voor een passende grid

De foto’s die onder je bio komen te staan bepalen de totale uitstraling van je instagram account. Je kunt elke losse post heel mooi maken, maar dan nog kan het totale overzicht er rommelig uitzien. Stem de foto's in je grid op elkaar af.

Kijk maar eens hoeveel verschillend de 'digitale Instagram etalages' kunnen zijn. Je kunt op ieder voorbeeld klikken:

 

Let op auteursrechten. Voorkom plagiaat!

Als jij een foto gebruikt van een ander Instagram-account, bijvoorbeeld van een merk dat jij verkoopt in de winkel, en jij post die foto op jouw eigen profiel, dan ‘steel’ jij de foto. Dat heet plagiaat. Wanneer mag je foto’s dan wel gebruiken en opnieuw delen?

  • Je hebt toestemming nodig. Je kunt dit dus het beste navragen.
  • Geef bovendien altijd credits aan de maker. Benoem de @handle van de maker of het merk.
  • Weet je geen bron of zie je geen vermelding, en wil je de foto alsnog graag gebruiken? Vermeld dan 'bron foto onbekend'. Dan laat je in ieder geval zien dat jij de foto niet maakte, en die rechten dus niet opeist. Maar, het allerliefst gebruik je natuurlijk rechtenvrije foto's en video's!

Voorkom problemen en gebruik de Embrosa App voor rechtenvrije foto's!

Wij zijn benieuwd naar jouw grid! Succes met de opdrachten. De volgende keer neemt Lies je mee in Instagram's Stories, en alle opties en kansen die Stories jou bieden. Tot dan! 😃

04 - Verhalen vertellen met Instagram Stories

Instagram voor Beginners - Les 04

Verhalen vertellen met Stories: Je kunt Stories en Reels plaatsen op Instagram. Maar wat zijn dat en wat is het verschil tussen een Story en een Reel? En waarom zou je Stories plaatsen als je ook al berichten post op je grid? Hoe kun jij reageren op Stories van anderen en hoe reageren mensen op jouw Stories? En hoe maak je gebruik van stickers in jouw Stories?

04 - Storytelling in Stories

Samenvatting les 04

Ga na het zien van de les eens met deze opdrachten aan de slag. De drie opdrachten behorend bij les 4:

  • Denk na over waarom het voor jou en jouw zaak goed zou zijn om te vloggen, om je verhaal online te kunnen vertellen via video? What's in it for you?
  • Denk een story uit waarin je jouw winkel, of bijvoorbeeld een product of behandeling, in de etalage zet via stories, waarbij je de 3 elementen verpakt uit deze les.
  • Bekijk van 10 verschillende mensen de Stories vandaag. Focus op wat je fijn vindt, en snoer die kritische innerlijke stem de mond want dat maakt je misschien alleen maar bang dat mensen ook zo kritisch naar jouw Stories gaan kijken. Kijk naar wat hij/zij goed doet, wat je fijn vindt, wat verrassend is. Doe inspiratie op!

 

De belangrijkste punten samengevat:

Een story kan van alles zijn. We bespraken tijdens deze les de opties: tekst als Story delen, een Boomerang maken, Layout, Superzoom en de optie Hands-Free. Stories hebben een ongelofelijke kracht! Het voordeel: ze zijn maar 24 uur beschikbaar en 'verdwijnen' daarna. Het nadeel? Ze zijn maar 24 uur beschikbaar en 'verdwijnen' daarna! 😅😉

Doordat Stories maar 24 uur beschikbaar zijn, hebben ze iets luchtigs. En doordat ze een luchtig karakter hebben, zijn mensen snel(ler) geneigd om te delen.

Stories zijn HOT! 🔥 En, gelukkig kun je het nadeel (dat ze na 24 uur verdwijnen) ondervangen door 'highlights' aan te maken met daarin de gedeelde Stories die je graag blijvend wilt laten zien op jouw Instagram-account.

De 'beste' Stories bestaan uit deze 3 elementen (afgeleid uit de journalistiek):

  • Informatie geven (weten)
  • Emotie en entertainment brengen (voelen)
  • Inspiratie en inzicht geven (willen en doen)

Het hoeft niet altijd allemaal. Het kan soms ook (alleen maar) luchtig en leuk, en hoeft dus niet altijd ook informatief zijn. Maar, de beste stories bevatten alle drie deze elementen! Zo maak je dus zelf ‘content’, stories, die mensen graag zullen willen bekijken. Stories waarin je jouw kijkers als het ware 'meeneemt' in je verhaal.

 

Onthoud wanneer je gaat filmen:

  • Houd de telefoon lekker in je hand vast, maak het dynamisch. Dat betekent vooral, zorg dat het uitnodigend is om naar te kijken. Maak mensen niet duizelig met schokkende snelle bewegingen, maar maak het ook niet saai met alleen maar stille beelden en een monotoon verhaal. Overigens is voor een stabiele presentatie een 'tripod' wel heel handig... 😏
  • Gebruik je ‘radiostem’. Zo noemen wij dat binnen Embrosa tenminste, wees duidelijk en gebruik je stem om mensen te boeien.
  • Weet waar je naar moet kijken wanneer je in de camera kijkt en iets vertelt. Ik weet niet of het je is opgevallen in les 1, maar mijn staar naar het scherm is zo hardnekkig, dat ik nu met een post-it met een pijl erop mijn scherm afplak, zodat ik wel naar de camera MOET kijken. Misschien ook iets voor jou? 😄
  • Wissel af, dat wil zeggen: gebruik in een story zowel foto’s, video’s, boomerang (weet je nog?), of bijvoorbeeld leuke GIFJES. Van die bewegende stickers. Wees dus verrassend! 🎉

Tot slot, denk na over de CALL TO ACTION (CTA) die je wilt afgeven in je Stories. Wat wil je dat kijkers doen? Naar je site gaan? Iets kopen? Je volgen? Delen? Antwoord geven op een vraag? Er zijn natuurlijk veel opties binnen stories, maar hopelijk helpt een duidelijke CTA je om je verhaal te ordenen.

De volgende les duiken we samen een ander thema in, namelijk 'engagement'. Oftewel, interactie. En waarom dat zo belangrijk is? Je hoort het de volgende keer! 🤩

05 - Engagement, wat is het en wat koop ik daarvoor?

Instagram voor Beginners - Les 05

Engagement, wat koop ik daarvoor? Engagement is een Engelse marketingterm. Je leert in deze les wat het betekent en waarom engagement belangrijk is voor jou op Instagram. We geven je tips om meer engagement te krijgen op jouw posts en stories.

05 - Engagement

Samenvatting les 05

Ga na het zien van de les eens met deze opdrachten aan de slag. De drie opdrachten behorend bij les 5:

  • Wat maakt dat jij een post leuk vindt? Is dat omdat je iemand kent? Een merk leuk vindt? Welke content vind jij leuk op Instagram? Onderzoek je eigen voorkeuren tijdens een korte scroll-sessie.
  • Naast de actieve engagement, zoals mensen die jou noemen (taggen), jouw posts delen, opslaan, of comments achterlaten op je posts en stories… Ga actief op zoek naar plekken waar je genoemd zou kunnen worden. Zoek bijvoorbeeld op locatie (jouw winkelcentrum, jouw buurt/stad/merk/branche), hier vertelt Melanie van alles over in les 7 over 'geotags'.
  • Probeer de activerende Story (verhaal) Stickers, zoals: de quiz-sticker, de vragen-sticker, de poll(peiling)-sticker of de aftellen-sticker!

De belangrijkste punten samengevat:

Engagement, wat is dat precies? Engagement is de verbinding, de interactie, tussen jou en een andere Insta-gebruiker. Op elke denkbare manier binnen de app Instagram, zoals: comments op je posts, likes, het bewaren van je berichten, het delen van je berichten, de tijd die iemand op jouw bericht blijft 'hangen', het aantal keren dat je story wordt geopend, bekeken, enz enz.

En 'engagement' is SUPER-belangrijk, en in toenemende mate belangrijk, in verband met het algoritme. Het Instagram algoritme kun je zien als een analytische supercomputer die precies weet wat jij leuk vindt, en die dus op basis daarvan jou alleen maar die posts laat zien. En vice versa, gebeurt dat dus ook met anderen, met jouw posts. Dus, zien mensen jouw posts dan niet? Nee, niet iedereen zal jouw posts zien. Des te populairder jouw post is, des te beter zal je post het doen. En des te hoger in de 'ranglijst' je post komt, des te meer mensen zullen hem zien.

Ga dus actief op zoek naar engagement, want dit ontstaat niet (meer) puur organisch. Daarvoor is er inmiddels simpelweg teveel verkeer op de sociale platformen. Maar, gelukkig zijn er allerlei tips en tools om je engagement te verhogen. Voor jou, als ondernemer, dus belangrijk! Simpelweg 'online zijn' is helaas niet meer voldoende...

De 9 tips die jouw engagement kunnen verhogen:

  • Zorg voor shareable content;
  • Start zoveel mogelijk 'conversaties' met activerende Story Stickers;
  • Voeg FUN toe aan wat je doet;
  • Motiveer je kijkers op de één of andere manier om je Stories te delen;
  • Wees open over je onderneming, over waar je zaak voor staat (want zaken met een heldere 'purpose' doen het beter);
  • Schrijf lange(re) captions, je hebt 2200 tekens, benut ze en houd mensen zolang mogelijk op je post;
  • Test en analyseer je content regelmatig, wat werkt goed en wat kan beter;
  • Wees consistent, mensen willen op je kunnen rekenen op social;
  • Gebruik hashtags!

Daarover meer in de volgende les die helemaal in het teken zal staan van #hashtags. Tot de volgende tien! 🙃

06 - Hashtags

Instagram voor Beginners - Les 06

#Hashtags #die#zie#ik#wel#eens#ja Wat zijn #hashtags nou eigenlijk en hoe kun jij dit inzetten om leuke berichten op Instagram te zien? En nog belangrijker: hoe kun je hashtags inzetten om ervoor te zorgen dat meer mensen jouw berichten zien?

Wellicht vraag je je af of je alleen Engelse Hashtags kunt gebruiken? Of kun je ook Nederlandstalige hashtags gebruiken? We leren je in deze les alles over #hashtags, van het maken van je eigen hashtag tot het voorkomen van een 'Shadowban'.

06 - Hashtags

Samenvatting les 06

Ga na het zien van de les eens met deze opdrachten aan de slag. De drie opdrachten behorend bij les 6:

  • Ga op onderzoek naar #hashtags die veelvuldig gebruikt worden in jouw eigen buurt.
  • Gebruik een zoekopdracht in jouw zoekmachine (Google bijv.) en zoek op 'populaire hashtags Nederland 2020', en als je dan toch bezig bent, kijk eens naar deze hashtag-tool om te komen tot een 'rits' relevante hashtags voor jouw zaak?
  • Bedenk samen met je team een 'branded hashtag'. Of, vraag het aan je volgers? Je kunt er natuurlijk altijd een Story Sticker ingooien, zoals een poll-sticker, of een open vraag-sticker!

 

De belangrijkste punten samengevat:

We begonnen deze les met een beetje (al dan niet flauwe) humor. Een al behoorlijk verouderd, maar nog altijd relevant, filmpje van Jimmy Fallon's 'The Tonight Show' waarin hij en Justin Timberlake de #hashtag op de hak nemen. Of niet zozeer de hashtag als middel, maar de mensen die het overdoen! #overkill #genoegisgenoeg (grapje, deze doen in een email helemaal niks..., hier kun je niet op klikken) Maarrr, op Instagram doen hashtags wél degelijk wonderen voor je engagement! Hashtag details op een rijtje:

  • Je mag 30 hashtags gebruiken bij een post in je grid. Doe dit ook, maak het schepnet zo groot mogelijk!
  • Zet ze echter onderaan in de tekst die je schrijft, zorg dat de hashtags de leesbaarheid niet verstoren. (Zoals ze in het filmpje een normaal gesprek in de weg staan) Je kunt ze óók onderaan je post plakken in de 'eerste comment'. Dan werkt het nog steeds hetzelfde.
  • Je kunt jouw hashtags niet gebruiken bij andermans posts.
  • Je kunt 10 hashtags in een Story verwerken. Deze kun je zichtbaar maken, of verbergen achter een Sticker, bijvoorbeeld. Maar hoe dan ook, je benut ze dan dus wel.
  • Je kunt letters en cijfers gebruiken in een story, maar geen speciale tekens of spaties. Het ziet er daardoor soms wat gek uit, maar #datmagdepretnietdrukken. 😉
  • Wanneer je hashtag 'gebroken' is dan kleurt ie niet blauw als een 'linkje'. Als je hashtag zwart blijft dan doet ie het dus niet!
  • En tot slot, pas op voor de hashtag-politie! Blijf afwisselen, verrassen, en blijf weg van copy-paste van eenzelfde rits met 30 hashtags want dan krijg je van Instagram een Shadowban.

De volgende keer vertelt Melanie je alles over 'geotags' en het belang van 'lokaal'. Veel plezier alvast! En voor nu, een mooie dag vandaag!! 😊

07 - GeoTags

Instagram voor Beginners - Les 07

Go Local met GeoTags Instagram is bijna overal op de wereld te gebruiken. Toch is lokaal heel belangrijk op Instagram. Hoe kun je de locatie aangeven bij een post of story op Instagram? Waarom zou je dit doen en wat voor meerwaarde heeft het voor jouw zaak, jouw winkelcentrum, winkelstraat, stad of dorp? Deze les gaat helemaal over de kracht van lokaal en hoe je dat inzet op Instagram.

07 - GeoTags

Samenvatting les 07

Ga na het zien van de les eens met deze opdrachten aan de slag. De drie opdrachten behorend bij les 7:

  • Maak jouw eigen locatie, heb je deze al, dan heb je mazzel 😉.
  • Plaats een post in jouw grid en tag deze post met jouw locatie.
  • Plaats vandaag een story en tag ook deze met jouw locatie.

Goed bezig! Keep up the good spirit! 💥

 

De belangrijkste punten samengevat: Ben je bewust van jouw 3 superpowers als lokale ondernemer:

  • Je hebt een gezicht, je bent echt en authentiek;
  • Je hebt een lokaal netwerk dat je graag wil helpen;
  • Je hebt een fysieke locatie die je kunt inzetten op Instagram.

 

Wat is een GeoTag precies?

Tag is het Engelse woord voor label. Een Geo Tag is een Locatie Label. En je kunt met een geotag aangeven wat de locatie van jouw post is. Jij kunt zelf een post of story 'taggen' met jouw locatie. Maar andere kunnen ook gebruik maken van jouw Geo Tag.

 

Wat heb jij aan Geo Tags?

  1. Je kunt gevonden worden door jouw GeoTag.
  2. Jouw posts worden lokaal getoond aan Instagram-gebruikers.
  3. Je kunt meer bereik, views en interactie verwachten.
  4. Klanten kunnen visuele reviews posten via jouw GeoTag.
  5. Mensen kunnen zelfs informatie vinden over jouw locatie, zoals openingstijden en adres.
  6. Je kunt lokale influencers vinden met behulp van GeoTags.

🔗🔗🔗 LINK: Hoe voeg je jouw locatie toe aan Instagram via Facebook? Volg deze stappen. 🔗🔗🔗 

Tot zover GeoTags! De volgende keer zie je Lies weer. Dan vertelt ze je alles over 'persoonlijkheid' op Instagram, en wat het verschil is tussen 'pre-made content en persoonlijke content'. Tot dan!! 👋

08 - Pre-made content vs. persoonlijke content

Instagram voor Beginners - Les 08

Het belang van persoonlijk Als lokale ondernemer is jouw persoonlijke touch en jouw persoonlijke netwerk de sleutel tot je succes. Hoe verwerk je jouw persoonlijkheid in jouw Instagram profiel?

Starten bij je 'waarom', hoe doe je dat op een manier dat je authentiek communiceert? Hoe kun je gebruik maken van posts van jouw merken, maar er toch een persoonlijke draai aan geven? Deze les staat helemaal in het teken van jouw online identiteit en authenticiteit op social media.

08 - Pre-made content vs. persoonlijke content

Samenvatting les 08

Ga na het zien van de les eens met deze opdrachten aan de slag. De drie opdrachten behorend bij les 8:

  • Bekijk de geroemde TED-talk video van Simon Sinek over het aanzetten tot actie, over beginnen bij het 'waarom', en over communiceren vanuit je waarom.
  • Teken jouw persoonlijke 'golden circle', zelf, of met je team/collega's. Wat is jouw/jullie 'waarom', enz?
  • Wat betekent jouw/jullie 'waarom' voor de invulling van jouw social media, wat is de 'tone of voice' die jullie willen uitdragen en communiceren? Check of dit in lijn is met jouw bio.

 

De belangrijkste punten samengevat:

Social media bestaat uit mensen en bedrijven die delen. En uit mensen en bedrijven die zich met elkaar verbinden. De absolute kracht van social media is dat gedeelde verhalen het vermogen hebben om de wereld van mensen te veranderen. En als ondernemer kun je dus, met jouw aanwezigheid online, mensen bereiken, raken, en aan je binden. Voorwaarde daarvoor is dat mensen zich vooral aan jou verbinden wanneer ze je als authentiek ervaren.

En soms, om een echt authentieke verbinding met je volgers te krijgen, moet je dingen doen die wat onnatuurlijk aanvoelen, zoals Reid Hoffman, co-founder of LinkedIn, zo mooi zegt. Want, er is zoveel activiteit online, dat het steeds belangrijker wordt om jezelf te onderscheiden. Want waarom zou iemand naar jou toekomen? Jou volgen? Bij jou kopen?

 

We stellen Simon Sinek's WHY aan je voor.

Sinek is een echte ondernemer die geld verdient met geweldige ideeën! Hij ontdekte opmerkelijke patronen in hoe de grootste leiders en organisaties, denken, doen, en communiceren. Hij sprak hier voor het eerst over tijdens zijn inmiddels beroemde TED-talk en hij publiceerde vervolgens zijn boek 'Start with WHY'.

Waar het in het kort op neerkomt? "People don't buy what you do, they buy why you do it." En wanneer je communiceert vanuit je WHY, zoals o.a. Steve Jobs/Apple, dan heb je een authentieke boodschap waar mensen dol op zijn, waar men zich aan kan verbinden vanuit vertrouwen!

Symmetrisch Communiceren noemen we het zo mooi. Of eigenlijk dus, communiceren van binnen (vanuit je WHY) naar buiten (HOW, WHAT). Precies zoals de 📣 tekening van Sinek laat zien dus.

 

Hoe en waar kun je je persoonlijk écht laten zien op Instagram?

Eigenlijk is dat natuurlijk overal, maar het begint bij je Bio. Die moet in lijn zijn met jouw WHY, met jouw waarden. En die lijn trek je door naar je grid. Jouw WHY is dus zichtbaar en herkenbaar van je grid, je Bio, tot je Stories, je highlights, en natuurlijk de content die je plaatst!

 

Welke content is dat dan, waar vind je die?

We benoemen tijdens de les een aantal manieren om aan content te komen. Van gecureerde content (die voor jou gemaakt wordt, zoals bijv. marketingmateriaal van leveranciers) tot zelfgemaakte content, ofwel persoonlijke content-creatie.

Enfin... weer genoeg om over na te denken. Genoeg om te gaan ontdekken. Heb jij Embrosa App al gedownload? Probeer dat ook zeker, en download onze gecureerde content op je telefoon, upload ze in jouw Instagram en zie wat dat voor je volgers doet? Het is trial en error, uitproberen. Wat werkt het beste, wat slaat aan bij jouw volgers, en is toch nog steeds helemaal in lijn met jouw missie, jouw WHY?

De volgende keer geeft Melanie je uitleg over 'insights', de inzichten die je Instagram je biedt op het gebied van je posts. Les 9 staat in het teken van statistieken en het maken van data-informed keuzes voor jouw content en Instagram. Heb je vragen over vandaag? Je weet mij te vinden! 🙂

Tot de volgende keer! 😃

09 - Statistieken

Instagram voor Beginners - Les 09

Instagram statistieken Het posten van berichten en stories is leuk, maar welke berichten doen het nou goed? Als je dat zou weten, dan kun je daar rekening mee houden en vaker dat soort berichten delen.

Daarom leren we je hoe je de statistieken van jouw Instagram-account kunt zien en je leert wat bereik, weergaven, likes, engagement en weergaven via hashtags zijn, en wat je ermee kunt.

09 - Statistieken

Samenvatting les 09

De drie opdrachten behorend bij les 9. Je kent inmiddels de klappen van de zweep... 😉

  • Bekijk de demografische gegevens van jouw volgers (leeftijd, geslacht en locatie). Kloppen die gegevens met de doelgroep die je voor ogen hebt?
  • Bekijk wat voor jou de beste tijd is om te posten, wat levert het meeste op?
  • Bekijk de statistieken van een recente post. Welke conclusies zou je hieraan kunnen verbinden?

De belangrijkste punten samengevat: Wat betekenen al die statistiek-dingen eigenlijk?

  • Bereik (in het engels reach) gaat om het aantal unieke mensen dat een post heeft gezien. Dus hoeveel mensen heb je bereikt?
  • Weergaven (of in het engels views of impressions) gaat om het aantal keer dat jouw post is bekeken. Als iemand jouw post meerdere keren ziet, dan telt iedere weergave apart mee.
  • Interacties (in het engels engagement genoemd) gaat om het aantal acties die mensen uitvoeren na het zien van jouw story of post. Bijvoorbeeld een vind-ik-leuk (like), een opmerking (comment) of slaan ze het bericht wellicht op (save). Al zijn er meerdere interacties mogelijk. Hiermee meet je de betrokkenheid van jouw volgers bij jouw posts en stories.

 

Waar kun je Instagram statistieken zien?

Je hebt 3 plekken waar je statistieken kunt zien.

  • Instagram statistieken over je totale bedrijfsprofiel
  • Instagram statistieken per bericht
  • Instagram statistieken per story

 

Tik eens in je zoekmachine 'Instagram Insights'!

Er zijn ontzettend veel tools beschikbaar om jouw Insta-statistieken gedegen onder de loep te nemen. En over Instagram Insights is heel veel geschreven, dus vind je dit interessant en wil je je hier nog meer in verdiepen? Dan is er een schat aan informatie vrij te verkrijgen via internet! 💥

Dit was les 9 alweer!! De volgende keer ontvang je de 10e en laatste les van deze cursus. Lies vertelt je dan alles over Instagram LIVE! Heb je nog vragen over statistieken? You know the drill, reply op deze email en stel je vraag! 🙌

10 - Instagram Live

Instagram voor Beginners - Les 10

Instagram Live en Reposten op IGTV Instagram Live geeft je de mogelijkheid LIVE in contact te staan met jouw volgers. Mensen kunnen direct reageren. Waarom zou je dit doen? Wanneer kun je dat inzetten? En als je dan het lef hebt gehad om een Insta LIVE te maken, hoe bewaar je deze dan op je Instagram-account zodat mensen de opname kunnen terugkijken? Je leert het in deze 10e en laatste les van de cursus Instagram voor Beginners.

10 - Instagram Live

Samenvatting les 10

De drie opdrachten behorend bij les 10

  • Onderzoek IGTV eens via je eigen profiel, en via anderen natuurlijk. Wat hebben mensen dan allemaal gepost op hun IGTV?
  • Bekijk actief zoveel mogelijk LIVE-sessies. Haak aan, zie wat er gebeurt. Je kunt op elk moment weer 'uitstappen'.
  • Je raadt het al... Ga eens LIVE! Nergens op wachten, niet op een 'geschikt moment', maar gewoon om het te proberen. Tijdens een wandeling. Zie wat er gebeurt, wie er allemaal aanhaken, oefen en experimenteer. En vind je het naar om dat met je zakelijke account uit te proberen, maak dan misschien gewoon een experimenteer-account aan? Een soort @test123 account, zodat niks je kan tegenhouden! 🧐

 

De belangrijkste punten samengevat:

We spraken deze les over LIVE en IGTV op Instagram. Eigenlijk is IGTV 'gewoon' de enige plek op Instagram waar je 'langere video's kunt plaatsen. Misschien ook vandaar de associatie met TV. Elke video die langer is dan 1 minuut, komt in jouw IGTV terecht. Dus ook, een LIVE video bijvoorbeeld die je maakt op jouw account!

We benoemden eerder al alle verschillende video-opties die Instagram je biedt. Vandaag kwamen daar dus IGTV en LIVE bij. Waarom video nou zo'n belangrijke plek inneemt in deze cursus?

Video wordt in toenemende mate belangrijk voor jouw bereik. Wist je dat:

  • video posts gemiddeld 150 reacties krijgen op Instagram?
  • foto-posts (met 1 foto) gemiddeld 'maar' 65 reacties krijgen?
  • Carrousel-foto-posts (met meerdere foto's) gemiddeld 85 reacties ontvangen?

Oké, we spreken dan wel over een gemiddeld aantal reacties. Maar, toch zeggen deze cijfers wel degelijk iets. Steeds meer mensen kijken namelijk video’s op social media. Als je googelt op video marketing 2020, dan vliegen de statistieken je om je oren. Ik zal er een paar met je delen:

  • Social media video's genereren 1200% meer deelacties dan foto + tekst posts
  • 78% van de mensen bekijken iedere week online video’s, maar liefst 55% doet dat dagelijks
  • 75% van de mensen die een video op Instagram bekijken onderneemt een actie (weet je nog uit de vorige les, een actie is een like, een reactie of bijvoorbeeld een profiel bezoek).
  • De verwachting is zelfs dat 82% van het internetgebruik in 2022 uit video’s bestaat.

Dat is super veel toch?! Als je klikt op de infographic hieronder dan krijg je de gehele infographic te zien. Bekijk deze maar eens rustig, dan sla je steil achterover van de cijfers! 💥

Bron: https://www.socialmediatoday.com/news/video-marketing-statistics-for-2020-infographic/566099/

We leerden je dat LIVE op Instagram feitelijk een livestream is. Jij gaat op dat moment dus een direct live-verbinding aan met jouw kijkers. De mensen die jou volgen, en die op dat moment online zijn. We leerden je wat er gebeurt op het moment dat je LIVE gaat, hoe dat eruit ziet, waar je allemaal aan moet denken, waar je op klikt, en waar je alert op moet zijn wanneer je de LIVE beëindigd.

We gaven je allerlei voorbeelden hoe je LIVE zou kunnen inzetten voor jouw onderneming. Je kunt er alle kanten mee uit. Gebruik jouw eigen creativiteit en zet een Instagram LIVE in om jouw winkel, salon of zaak extra te promoten of om even echt LIVE contact te hebben met jouw klanten.

Misschien juist nú?!

Voorheen werden je LIVE-sessies 24 uur vertoond in je Stories. Tegenwoordig kun je je LIVE hergebruiken door deze in je IGTV te plaatsen, je Instagram TV. Jouw eigen kanaal, waar je niet alleen je video's makkelijk kunt verzamelen en tonen, maar waar je ook nog eens heel makkelijk heen kunt linken! Op IGTV kun je dus als het ware een eigen televisie-kanaal starten. Je kunt dat doen door 'gewoon' video op te nemen met je camera (telefoon) en dit te uploaden op je grid. MAARRR... ik hoor je denken: dat kan toch niet? Daar kun je toch alleen video's van maximaal 60 seconden delen?

Klopt! Scherp hoor! 😉

Wanneer je dat probeert te doen (uploaden van langere video in je grid) vraagt Instagram je:

  • Wil je deze video delen als korte video op je grid (dan wordt ie dus geknipt bij 1 minuut), of:
  • Wil je de lange versie delen naar jouw IGTV? In dat geval wordt er een preview gedeeld in jouw grid, en als mensen jouw video dan kijken, krijgen ze automatisch te zien 'klik hier om door te kijken in IGTV'.

LIVE en IGTV. Nou, da's nog best even oefenen wellicht, maar je weet nu in ieder geval WAAROM, WAAR, HOE en WAT! Tijd om jezelf LIVE op Insta te zetten?

 

Ten slotte

Dat was het dan echt. De laatste les van de cursus Instagram voor Beginners. Je bent nu echt officieel geen Instagram beginner meer! We hopen eigenlijk dat je ons gaat missen in je inbox, en dat je misschien in de toekomst wel doorgaat met een vervolgcursus?

Voor nu: GO op Instagram! En bedankt dat je erbij was... ❤️

Ga verder met Instagram voor Gevorderden

Ga verder met Instagram voor Gevorderden

opnieuw 10 waardevolle lessen

In de cursus Instagram voor Beginners leerde je de echte basis van ‘Insta’. In deze cursus maken we niet alleen een verdiepingsslag op die cursus door opnieuw te kijken naar de basisfunctionaliteiten die zijn doorontwikkeld, maar we praten je bij over alle ontwikkelingen die Insta doormaakte (status 2020)! We geven je tips en trucs voor betere content en het inplannen van je content, we leren je natuurlijk hoe je zelf Reels maakt en vertellen je ‘the latest’ over o.a. Social Shopping!